Εργατικό ατύχημα στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ-Καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Την Κυριακή 7/5, συνέβη σοβαρό εργατικό δυστύχημα σε εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα Οινόφυτα, με πτώση βαρύτατου εξαρτήματος που τσάκισε τα πόδια συναδέλφου.

Στον συνάδελφο ευχόμαστε καλή ανάρρωση και θα είμαστε δίπλα του για ότι χρειαστεί.

Όπως για κάθε εργατικό δυστύχημα δεν ευθύνεται η «κακιά η ώρα» ούτε το «ανθρώπινο λάθος», που βολεύει τις εταιρίες να τα ρίχνουν.

 Έτσι και σε αυτή την περίπτωση τα πραγματικά αίτια είναι υπαρκτά και έχουν όνομα:

     – Πρώτο και κύριο ζήτημα είναι η μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας,                        τα συνεχόμενα 12ωρα και η μη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.    Συνδυασμός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε εργατικά δυστυχήματα.

– Το θέμα όμως έχει κι άλλη διάσταση. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς -αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους στην εργοδοτική ασυδοσία- ενώ μετέτρεψαν και το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) σε ανεξάρτητη αρχή. Ενδεικτικό αυτών είναι ότι για τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας υπάρχουν μόνο δύο Τεχνικοί Επιθεωρητές, που σημαίνει ότι για να περάσουν έστω από μία φορά για προληπτικό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο Νομούς, θα χρειαστούν να περάσουν αρκετά χρόνια.

Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση μόνοι υπεύθυνοι    είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις.

Απαιτούμε από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ:

  • να λάβει κάθε μέτρο για να μην συμβεί άλλο εργατικό ατύχημα.
  • να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, με την οργανωμένη πάλη μας να διεκδικήσουμε μέτρα ασφαλείας       στους χώρους εργασίας, για την προστασία της ίδιας μας της ζωής.

Δεν μπορούμε να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» για ένα κομμάτι ψωμί,       να μας ξεζουμίζουν στα 12ωρα για να θησαυρίζουν οι εργοδότες.

 Οργανωνόμαστε στο συνδικάτο μας. Κανείς μόνος του!

                                              ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχετικά